Familien Wegeberg

Anders Hansen Rødgaard

Persondiagram

Forældre

Fader Fødselsdato Moder Fødselsdato
Anders Hansen Rødgaard 20.08.1808 Anna Margrethe Jensdatter 19.08.1806

Personbegivenheder

Begivenhedstype Dato Sted Beskrivelse
Fødsel 01.11.1848 Rindby, Fanø, Nordby
Stilling Skibsfører / Brig Dorane
Død 30.03.1918 Rindby, Fanø, Nordby

Notater

Fanø-Sømænd i Storm og Stille, N. M. Kromann 1936: side 173. Kaptajn A. H. Rødgaards oplevelser.
Fotos side 174-175 af A. H. Rødgaard samt Brig "Dorane".
Forældrene ejede den gamle slægtsgaard Rødegaarden, hvis tilværelse kan føres næsten 300 aar tilbage i tiden.
Thomas i Rødegaarden nævnes i et påbud om sandflugtens dæmpning1686.
Navnet på gården har sikkert sin oprindelse i, at døre og vinduer har været rødmalede i modsætning til andre huse og gårde på Fanø, hvis vinduer og døre var malet grønne.

Side 185: Beretning om sejlads 1876 med Skonnertbriggen Maren af Nordby. Kaptajn Jens M. Rødgaard, Styrmand Anders H. Rødgaard. Mødte Kaptajn Hans M. Rødgaard, S/S St. Hilda af West Hartlepool. (Se Jens Morten Rødgaard, 1837-1910))

Fra "Fanøs Historie" af N. M. Kromann, Esbjerg 1934. Bind II, side 223
"En af de ældste gårde i Nordby er Rødegaarden. Den nævnes i 1686; dens ejer kaldtes da Thomas i Rødegaarden.
M. M. Rødgaard overtog gården efter faderen Morten Jensen Hansen. Nuværende ejer P. Iversen".

Fra "Fanøs Historie" af N. M. Kromann, Esbjerg 1934. Bind III, side 288
"Anders H. Rødgaard, hvis skib "Dorane" fra nyt (1883) havde kostet 105.000 kr., tjentes frit på 3 rejser til vestkysten af Amerika. Ikke alle var så heldige, men i nogenlunde gode år var udbyttet på 8 à 15 pct. ikke ualmindelige."

Fanø-Sejlskibe af F. Holm-Petersen, side 74:
"Briggen Dorane der maalte 313 Tons br., byggedes af Søren Abrahamsen i 1883 til et Rederi ved A. P. Clausen, Nordby. Senere var C. H. Nielsen Reder. Førere var bl.a. Kaptajn A. H. Rødgaard og J. P. Sigurdson.
Briggen Dorane gik i farten på Hollandsk Indien og Sydhavet og deltog også i sejladsen på Vestkysten af Sydamerika samt på Rio de Janeiro og Sydafrika".

Da Anders Hansen Rødgaard lagde op, blev han uddeler i Brugsforeningen i sin fødeby, og her fik han flere års virke som tiltalte den nu aldrende kaptajn.

Anton Dam (1903-1982) skrev om Anders Hansen Rødgaard:

"En skipper som jeg også særlig kan huske er Anders Hansen Rødgaard, født 1848 i Byen på Fanø i den gamle slægtsgård Rødgaard. Anders Hansen Rødgaard førte en brig Dorane. Han var kendt som en dygtig navigatør og fuldførte flere heldige rejser med dette skib. Han havde let ved at få mandskab, da de fik en god behandling på en mere demokratisk måde end almindeligt, baggrunden for dette forhold var hans kristne indstilling, der derigennem gav sig et praktisk udslag. Han var tillige bestyrelsesmedlem af Indenlands Sømandsmission, der fik oprettet mange sømandshjem i danske havnebyer, hvor de søfarende kunne tilbringe deres fritid under hjemlige forhold. Ligeledes har han været med til oprettelsen af sømandsskolen i Svendborg for at de unge, der ville til søs, kunne få den første optræning.
Da han sagde farvel til søen blev han bestyrer for Brugsen, og herfra er det, at jeg har et lille kendskab til ham.
Det var altid spændende at komme i Brugsen, for der kom også en del gamle skippere, og Anders Rødgaard førte mange samtaler med dem over disken, og så stod tobaksdåsen også frit fremme til fri afbenyttelse. Anders Rødgaard var en herlig skikkelse med sit røde hår og skæg og de milde øjne. En dag mødte vi ham på vejen, da havde han anskaffet sig en cykle, og skulle lære at køre på den. Det kneb til at begynde med at holde balancen, og han slingrede slemt, så var det alligevel nemmere at styre Dorane på det oprørte hav, men han lærte dog at holde kursen, også når han kørte på cykle".

Medier

Billeder

Anders Hansen Rødgaard

Brig Dorane