Familien Wegeberg

Anton Dam

Persondiagram

Forældre

Fader Fødselsdato Moder Fødselsdato
Morten Jensen Dam 08.12.1867 Maren Toft 01.06.1868

Personbegivenheder

Begivenhedstype Dato Sted Beskrivelse
Fødsel 10.01.1903 Rindby, Fanø, Nordby
Død 1982 Viborg

Notater

Det er Anton Dam der har efterforsket Dam-familien på Fanø.

Rødgaard.
Anton Dam (1903-1982) skrev om Morten Jensen Rødgaard og Anders Hansen Rødgaard:
Stamfaderen til alle de, der bærer navnet Rødgaard er Morten Jessen Rødgaard, født 1703 *1 også i RØDEGADEN. Den deler sig i en gårdmands- og en sømandslinie i store træk, for mange af gårdmands sønnerne blev også dygtige skippere.
En sønnesøn al Morten Jessen Rødgaard hed Morten Jensen Rødgaard f. 1772 *2 og var far til mine tre oldemødre *3, et meget indviklet slægtskab. Han blev kaldt for "æ Islandsskipper", og sejlede kun på Island og havde endog borgerskab der.
Vor slægt er således nøje knyttet til denne slægt, der har utallige efterkommer i dag. Mange af dem var også, foruden Anders Rødgaard, med i Fanøs store sejlskibsperiode som ansete og dygtige skippere.
En skipper som jeg også særlig kan huske er Anders Hansen Rødgaard, født 1848 i Byen på Fanø i den gamle slægtsgård RØDGAARD. Anders Hansen Rødgaard førte en brig D0RANE på 29 registertons. Han var kendt som en dygtig navigatør og fuldførte flere heldige rejser med dette skib. Han havde let ved at få mandskab, da de fik en god behandling på en mere demokratisk måde end almindeligt, baggrunden for dette forhold var hans kristne indstilling, der derigennem gav sig et praktisk udslag. Han var tillige bestyrelsesmedlem af INDENLANDS SØMANDSMISSION, der fik oprettet mange sømandshjem i danske havnebyer, hvor de søfarende kunne tilbringe deres fritid under hjemlige forhold. Ligeledes har han været med til oprettelsen af sømandsskolen i Svendborg for at de unge, der ville til søs, kunne få den første optræning.
Da han sagde farvel til søen blev han bestyrer for BRUGSEN, og herfra er det, at jeg har et lille kendskab til ham.
Det var altid spændende at komme i BRUGSEN, for der kom også en del gamle skippere, og Anders Rødgaard førte mange samtaler med dem over disken, og så stod tobaksdåsen også frit fremme til fri afbenyttelse. Anders Rødgaard var en herlig skikkelse med sit røde hår og skæg og de milde øjne. En dag mødte vi ham på vejen, da havde han anskaffet sig en cykle, og skulle lære at køre på den. Det kneb til at begynde med at holde balancen, og han slingrede slemt, så var det alligevel nemmere at styre DORANE på det oprørte hav, men han lærte dog at holde kursen, også når han kørte på cykle.